Presedinte – Director General VINCI Energies

Interviu cu Yves Meignié

Ritmul schimbarilor se accelereaza in toate liniile noastre de business. Avem nevoie sa transpunem toate acestea in beneficii pentru clientii nostri, oferindu-le solutii eficiente si adecvate. Aceasta este esenta muncii si a strategiei noastre.

Yves Meignié Presedinte - Director General, VINCI Energies

VINCI Energies a generat venitruri de peste 10 miliarde euro in 2015. Reprezinta acesta un etalon?

Rezultatele noastre sunt bune si reflecta dinamismul si trainicia modelului VINCI Energies. Intr-un climat economic tensionat, in special in Franta, activitatea a fost stabile. Impactul unui intreg an al achizitiilor facute in 2014 si al celor facute in 2015 – care au generat venituri suplimentare de 350 milioane euro – au amplificat volumul cifrei de afaceri cu 9,4%. Ca un rezultat al eforturilor continue pentru a anticipa trendurile pietei si de a optimiza productivitatea in poate liniile noastre de business, profitul nostrum operational s-a ridicat la 5,6% din totatul veniturilor. In acest context nnu este neaparat un etalon ci mai mult o reflectie a unei cresteri sustenabile pe care o urmarim si o controlam.

Internationalizarea va continua in acelasi ritm ca in anii precedenti?

Dimensiunea noastra geografica se schimba. Acum 10 ani, cand veniturile se ridicau la 3,5 miliarde euro, eram un lider francez in industrie, cu prezenta in cateva tari europene. Astazi, am devenit un lider European, cu o prezenta care se extinde dincolo de Europa si continua sa se extinda. Anul acesta, de exmplu, am achizitionat Orteng Engenharia e Sistemas in Brazil si J&P Richardson in Australia. Peste 10% din activitatile VINCI Energies se desfasoara in afara Europei, comparativ cu 6% in 2014, cea ce inseamna o crestere de 61% intr-un an. Si ne asteptam sa atingem un alt jalon in 2016, activitatea din afara Frantei sa depaseasca jumatate din veniturile noastre pentru prima data.

Cum se schimba pietele pe care VINCI Energies activeaza?

Domeniile in care VINCI Energies opereaza ii ofera o pozitie unica in centrul a doua trenduri majore: tranzitia energetica si transformarea digitala. Orase si regiuni inteligente, industria viitorului, cresterea exploziva a volumului de date, mobilitatea sustenabila: toate aceste teme , despre care putin oameni vorbeau acum cativa ani, devin parte a vietii de zi cu zipentru clientii nostril. Toate aceste lucruri ajung in nucleul expertizei VINCI Energies si sunt implicate, intr-un fel sau altul, in fiecare dintre cele 250,000 proiecte pe care le gestionam in fiecare an. Brandul Omexom, de exemplu, care acum cuprinde intreaga activitate Power&Grid (sisteme inteligente), este axata pe evolutia retelelor electrice. In Tehnologia Informatiilor si a Comunicatiilor, am schimbat viteza dand un impuls brandului Axians, ca urmare a integrarii of Imtech ICT in 2014 si a APX in 2015. Intr-o piata intr-o continua schimbare, Axians livreaza acum expertiza in solutii software, cloud and data center, enterprise networks, solutii collaborative si infrastructura de telecomunicatii pentru a ne ajuta clientii sa implementeze transformarea digitala. In esenta, abilitatea noastra de a urmari modificarile rapide aparute patrunde in toate liniile de business si schimba totul.

Cum implementati aceasta expertiza duala in tranzitia energetica si transformarea digitala?

Agilitatea este cheia: abilitatea noastra de a ne interconecta perfect expertiza ne permite sa ne sprijinim  clientii sis a livram solutii personalizate. De exmplu, in Stuttgart, Actemium si Axians si-au grupat expertizele in procese industriale si infrastructura de retele pentru a imbunatati si securiza monitotizarea, controlul si sistemul de automatizare al retelei de alimentare cu apa potabila a orasului. Acest proiect demonstreaza abilitatea noastre de a satisface asteptarile clientilor combinand un proces industrial cu o solutie TIC pentru o autoritate locala. Ideea este ca ne dezvoltam interconexiunile rxpertizelor noastre pentru a livra o gama variata de solutii si servicii la cele mai inalte standard. Asiguram managementul atat pentru cladirile comerciale, cat si pentru procesele industriale pentru acelasi client; asiguram digitizarea infrastructurii existente  cu scopul de a-I imbunatati eficienta; si adaugam noi caracteristici sistemului de iluminat public dotand stalpii de iluminat cu senzori care asigura managementul orasului si in alte domenii.

Cum se exprima inovarea la VINCI Energies?

As incepe prin a sublinia ca fiecare dintre cele 1,600 unitati de business este focusata pe inovatie. Acestea sunt suficient de agile pentru a identifica oportunitatile din domeniu si pentru a configura abordari comune cu parteneri ce le permite sa mareasca viteza implementarii solutiilor si serviciilor in beneficiul clientilor. In acelasi timp VINCI Energies are parteneriate cu incubatoare si start – upuri, asigurandu-le un fond pe care isi pot testa ideile pe subiecte cum ar fi mobilitatea, energie si retele inteligente. Acest lucru facem cu Startupbootcamp in Berlin, the camp in Aix-en-Provence si The Data City cu Primaria Parisului.

Safety este primordial pentru un grup ca acesta. Cum aveti grija sa o puneti in practica?

Obiectivul nostru ramane Zero Accidente pentru Angajati, subcontractori si toate celelalte persoane care lucreaza cu noi pe santiere. In 2015, am lansat Saptamana Safety, in timpul careia am analizat progresul initiativelor pentru a reitera angajamentele noastre individuale si colective.